“Toen ik in Nederland aankwam, pakten ze mijn paspoort en telefoon af…”

Miryam werkte ooit  als verpleegster in een groot ziekenhuis in een grote stad. Als vrouw was ze nooit veilig, maar ze had in ieder geval de financiën. Totdat ze ook haar baan kwijt raakte. Miryam* (23) viel in handen van mensensmokkelaars. Lees hier haar indringende verhaal.

Miryam kwam naar Nederland, toen zij door een persoon waar zij mee samenwerkte werd uitgenodigd. In Nederland zou het veel beter zijn dan haar thuisland. Miryam pakte de kans met beide handen aan: “Toen ik in Nederland aankwam, werd ik naar een hotel gebracht. Mijn paspoort en mijn telefoon pakten ze af.”

Vlucht

Voor Miryam begon de ellende daar. Dankzij 2bfree kon ze uiteindelijk ontsnappen. “2bfree is de reden dat ik mijn verhaal nog kan (na)vertellen. De reden dat ik nog leef en weer reden heb om te leven.”

Miryam vertelt hoe ze als prostituee in het hotel moest werken. “Ik wilde dit niet, maar ze dwongen me, mishandelden me, en ze bedreigden me. Ze zeiden dat ze mij en mijn familie zouden doden als ik niet deed wat ze van me vroegen. Na een tijd lukte het me om de politie te bellen via de telefoon van een klant die me wilde helpen.”

Gered

De herinnering hieraan doet haar nog rillen. “Ik was zo bang! Ongeveer 15 minuten later kwam de politie aan en deed een inval in het hotel. Ze deden daarna ook andere invallen, omdat er meer meisjes werden vastgehouden in de andere kamers van het hotel.”

Door alle traumatische gebeurtenissen, belandde Miryam in een psychose. Ze kon niet verblijven in een blijf van mijn lijf-huis of een opvang voor slachtoffers van mensenhandel, omdat ze op dat moment een gevaar was voor zichzelf en anderen om haar heen.

"Dat ik weer een zelfstandige vrouw kan zijn, die op eigen benen staat. Dat had ik nooit durven dromen."

Beter leven

Gusta van 2bfree vertelt hoe de politie contact opnam met haar. “Ze vroegen mij of wij haar wilden onderbrengen. We hebben daarvoor gebeden en hebben niet lang hoeven nadenken. Ze had nergens om naar toe te gaan. We hebben gezorgd voor een veilige setting  voor Miryam en werkten samen met de GGZ. Miryam voelde zich al snel thuis en door extra aandacht te geven aan wat zij zelf belangrijk vond, zagen wij haar opbloeien.”

Miryam vertelt: “2bfree heeft me geholpen met het proces hier in Nederland. Zo helpen ze me om te integreren en bekostigen sommige studies. Het is zo mooi wat zij doen! Ze helpen mensen van over de hele wereld met advies, kleding en eten. Dankzij 2bfree lukte het mij om een beter leven op te bouwen. Een leven, waarin ik weer perspectief heb, en mag ontdekken wat mijn doel is.”

Dromen

Miryam zegt: “Wat ben ik 2bfree dankbaar dat ik mijn leven op de rit heb. Zo kon ik ook een cursus als nagelstyliste doen. Uiteindelijk kan ik hiermee straks voor mijzelf beginnen. Een zelfstandige vrouw te zijn, die op eigen benen staat. Dat had ik nooit durven dromen.”

Geluk

Miryam is nu eindelijk weer gelukkig, zegt ze. “Ook al heb ik een groot trauma, het gaat veel beter met mij dan in het begin. In overleg met de GGZ ben ik zelfs mijn medicatie aan het afbouwen. Ik ben blij met 2bfree en de mensen om mij heen. Ik heb nieuwe vrienden gemaakt en werk nu aan een toekomst vanuit een veilige opvang. Ik weet dat het goed is en goed komt. Dat helpt mij echt om mijn leven nu verder te leven en door te gaan na alles wat er is gebeurd.”

* Gebaseerd op feiten: het verhaal/ de verhalen van vrouwen. Sommige feiten, (plaats)namen, data en andere gegevens zijn gefingeerd, om de vrouwen te beschermen, want ze lopen nog steeds gevaar.

Geef om deze vrouwen

Wat ziet u als u naar deze vrouwen kijkt? Natuurlijk ziet u de gebrokenheid, de ellende en alles wat erbij komt kijken. Gelukkig zien we vaak dat er hoop sprankelt in hun ogen. We zijn dankbaar voor wat we met 2bfree voor hen kunnen betekenen. Dat kunnen we niet zonder u. Door uw gift kunnen we er samen zijn voor deze vrouwen. Hartelijk dank!