Gevangen, misbruikt, geslagen… Sandra kwam uit een diep dal dankzij hulp van 2bfree

Wat als je noodgedwongen moet vluchten uit je thuisland, omdat milities je buurt onveilig maken? Het overkwam Sandra uit Bangui* (Centraal Afrikaanse Republiek). Ze viel in handen van mensenhandelaars, maar wist te ontkomen. 2bfree helpt haar om haar leven op de rit te krijgen. Lees haar aangrijpende verhaal.

Sandra had een goed lopende nagelsalon en leidde een relatief rustig bestaan. Ondanks de onrust in haar stad en land. Samen met haar zoontje was ze relatief gelukkig, totdat ook zij moest vrezen voor haar leven. Via-via werd haar hulp geboden om het land te ontvluchten.

Betere toekomst?

Een man bood haar tickets en een paspoort aan voor Nederland. Eenmaal in Nederland aangekomen, werd haar verteld, zou ze aan het werk gaan in een internationale hotelketen. Sandra greep de mogelijkheid met beide handen aan, omdat zij zich zorgen maakte over de toekomst in haar eigen land. Alles ging goed tot ze aan kwam op Schiphol, waar ze werd opgehaald door een man, die haar niet naar het hotel toebracht, maar haar opsloot in een huis. Ze werd verkracht en moest mannen ontvangen.

Toen ze probeerde te vluchten, werd ze direct gepakt. Voor straf kwam er een groep mannen langs die haar ernstig misbruikten en mishandelden. Sandra zat daarna dusdanig in de put, dat ze niet meer de wil had om te leven. Toen Sandra eindelijk wist te ontkomen, durfde zij in eerste instantie niet te vertellen wat er gebeurd was. In haar thuisland was zij immers corruptie gewend. En daarnaast had de organisatie van daders nog vat op haar.

Ontvoering

De organisatie die haar hier had gebracht, was bang dat ze haar verhaal in de openbaarheid zou brengen, en dat ze vrouwen uit haar thuisland zou waarschuwen. Daarom werd haar zoontje ontvoerd. Gelukkig kon het kind ontsnappen, waarna hij kon wonen bij vrienden  in een andere regio. Voorlopig was hij  uit handen van de ontvoerders, maar voor Sandra bleef de angst om haar kind.

"Ik kan niet beschrijven hoe ongelofelijk blij en ontroerd ik was, toen ik hoorde dat ik mijn kind weer zou zien."

Veilige thuishaven

Gelukkig was er plek bij 2bree in de opvang. Omdat 2bfree een veilige thuishaven creëerde voor haar, durfde ze eindelijk haar verhaal te vertellen en kon zij de juiste juridische en psychische hulp krijgen. Jaren geleden kwam ze schuchter binnen. Nu vertelt ze vrijmoedig en blij: “Het was als een warm bad. Hier kon ik mijzelf zijn. Het voelde als familie.”

Gezinshereniging

Sandra is boven alles God en de “engelen van 2bfree” dankbaar. “Toen ik bij 2bfree kon wonen in de opvang konden we werken aan de gezinshereniging, om mijn kind naar Nederland te halen. Ik kan niet beschrijven hoe ongelofelijk blij en ontroerd ik was, toen ik dat hoorde. Het leven had weer zin. Ik voelde de liefde stromen.”

Hart en ziel

De GGZ werd ingeschakeld om te beginnen met de nodige traumaverwerking. Sandra werd aangemoedigd om een opleiding te gaan doen. Ze had altijd al de ambitie om de verpleging in te gaan, en dus is ze gestart met die opleiding. 2bfree heeft Sandra geholpen aan een eigen huis. Korte tijd daarna kon ook haar zoon bij haar komen. De hereniging was een emotioneel moment.

“Met 2bfree leerde Sandra op eigen benen staan”

Gusta van 2bfree zegt: “Wij zien dat de vrouwen echte survivors zijn. Het zijn sterke vrouwen die verschrikkelijke dingen hebben meegemaakt en zich vaak grote zorgen maken om familie en kinderen. Vaak zijn ze dusdanig getraumatiseerd dat de wil om te leven weg is. We zijn dankbaar dat we binnen 2bfree Gods liefde in de praktijk mogen brengen. Om dan een vrouw zo te zien opbloeien en uiteindelijk haar leven te leiden zoals zij het wil, is geweldig. Het is waar ik mij elke dag met hart en ziel voor in wil zetten. Met 2bfree leerde Sandra weer op eigen benen staan. Dankzij de hulp van een gulle achterban en sponsors kan 2bfree dit werk doen. Daar zijn we heel dankbaar voor”, aldus Gusta.

* Gebaseerd op feiten: het verhaal/ de verhalen van vrouwen. Sommige feiten, (plaats)namen, data en andere gegevens zijn gefingeerd, om de vrouwen te beschermen, want ze lopen nog steeds gevaar.

Geef om deze vrouwen

Wat ziet u als u naar deze vrouwen kijkt? Natuurlijk ziet u de gebrokenheid, de ellende en alles wat erbij komt kijken. Gelukkig zien we vaak dat er hoop sprankelt in hun ogen. We zijn dankbaar voor wat we met 2bfree voor hen kunnen betekenen. Dat kunnen we niet zonder u. Door uw gift kunnen we er samen zijn voor deze vrouwen. Hartelijk dank!