Mensenhandel in Nederland: Een verborgen realiteit

Wist je dat er in Nederland jaarlijks meer 800 meisjes en vrouwen slachtoffer worden van mensenhandel? Ze worden uitgebuit, mishandeld en beroofd van hun vrijheid. Dit is helaas slechts het topje van de ijsberg. Vele durven en kunnen zich niet melden. Help mee deze kwetsbare groep te beschermen!

“2bfree wil naast de vrouwen staan en ze in hun kracht zetten”

Mensenhandel in Nederland

Mensenhandel en slavernij komen helaas nog steeds op grote schaal voor in Nederland. In 2022 werden 814 nieuwe slachtoffers bij het landelijk meldpunt aangemeld. Dit cijfer is slechts het topje van de ijsberg, aangezien veel slachtoffers zich niet durven of kunnen melden.

Wat is mensenhandel?

Mensenhandel is het ronselen, vervoeren, onderdak verschaffen of opnemen van mensen met als doel hen uit te buiten. Dit kan gaan om seksuele uitbuiting, arbeidsuitbuiting, of andere vormen van uitbuiting zoals gedwongen bedelen of het afstaan van organen.

Signalen van mensenhandel

Mensenhandel kan op verschillende manieren voorkomen. Wees alert op signalen zoals:

  • Beperkte vrijheid: Slachtoffers worden vaak geïsoleerd en gecontroleerd door hun uitbuiters.
  • Slechte arbeidsomstandigheden: Slachtoffers werken lange dagen onder erbarmelijke omstandigheden voor weinig of geen loon.
  • Fysieke of psychische mishandeling: Slachtoffers kunnen worden mishandeld of bedreigd door hun uitbuiters.

Vermoed je mensenhandel?

Als je vermoedt dat je getuige bent van mensenhandel, aarzel dan niet om contact op te nemen met de politie of het Landelijk Meldpunt Mensenhandel via 0800-0188. Je kan ook anoniem melden via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Samen maken we een vuist tegen mensenhandel!

Mensenhandel is een ernstige misdaad die een enorme impact heeft op de levens van slachtoffers. Door te informeren, te signaleren en te melden, kunnen we samen een vuist maken tegen deze vorm van moderne slavernij.

Hoop voor slachtoffers van mensenhandel

2bfree is een stichting die zich inzet voor de bevrijding en het herstel van vrouwen die slachtoffer zijn geworden van mensenhandel. We geven hierin vrouwen en meisjes die slachtoffer waren van mensenhandel de ruimte en kans om zichzelf opnieuw uit te vinden. We bieden een veilige haven en ondersteuning op maat. 2bfree is afhankelijk van donaties en giften om ons werk te kunnen doen. Jouw steun, hoe klein ook, kan een enorm verschil maken. Word donateur of help mee op een manier die bij je past.

"Toen ik in Nederland aankwam, pakten ze mijn paspoort en telefoon af..."

Miryam werkte als verpleegster in een groot ziekenhuis. Totdat ze ook haar baan kwijt raakte en in handen viel van mensensmokkelaars.