» Voor wie
header image

Voor wie

Stichting 2bfree zet zich in voor survivors van mensenhandel en van ander ernstig  onrecht. Hieronder enkele verhalen van moedige vrouwen die wij mochten  leren kennen:

 

Ik zou in een hotel gaan werken
Met haar familie was gespaard voor een vliegticket, zodat zij in Nederland geld kon verdienen voor het gezin. Verkracht en mishandeld totdat zij mee zou werken, werd zij opgesloten in een geblindeerde kamer in een stad in Nederland. De deur ging alleen open om klanten binnen te laten. Klanten konden haar tegen betaling ook een nacht meenemen, en met haar doen wat zij wilden…

 

Verkocht 
Haar man mishandelde haar, maar door haar kinderen uit haar eerste huwelijk kon zij het leven aan. Totdat zij door haar man verkocht werd aan een handelaar. Meerdere keren werd zij doorverkocht, van het ene naar het andere land. Uiteindelijk belandde zij in een dorp in Nederland, waar zij dagelijks seks moest hebben met tientallen mannen. Geen idee waar zij was en door de corruptie die zij gewend was in haar thuisland, durfde zij niet  naar de politie te gaan.
De angst en pijn door wat zij moest doorstaan, vielen in het niet bij de zorgen om haar kinderen. Hoe lang zou het duren voordat zij door hun stiefvader verkocht zouden worden…

 

Gestudeerd
Na haar studie aan de universiteit werd zij uitgehuwelijkt. Haar man was gewelddadig en zij zocht naar een manier om te ontsnappen. Een kennis stelde haar voor aan iemand die haar naar Europa kon brengen. Al tijdens de reis ging het mis en werd zij doorverkocht.
Omdat zij niet mee wilde werken werd zij eerst naar een ‘breakhouse’ gestuurd. Daarna kon aan haar verdiend worden…

 

Verhalen van diverse survivors.

Vivianne studeerde toen zij werd uitgebuit.

Mohini heeft met vallen en opstaan een nieuw leven opgebouwd.

 

Hulp nodig?
Bel bij acuut gevaar het noodnummer: 112

Vermoed je mensenhandel en is er geen spoed? Dan kun je altijd het landelijk servicenummer van de Nationale Politie bellen (0900) 88 44. 
Je kunt ook anoniem melden via Meld Misdaad Anoniem via (0800) 70 00 of www.meldmisdaadanoniem.nl

Als het specifiek om arbeidsuitbuiting gaat, kun je ook contact opnemen met de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW). De ISZW is bereikbaar via (0800) 51 51 of vanuit het buitenland naar (+31) 70 333 44 44.


Wegwijzer mensenhandel

Meer informatie is te vinden op www.wegwijzermensenhandel.nl. Daarop staat ook een pagina waar je per regio zorgcoördinatoren kunt bereiken. 


Wat is mensenhandel?
Mensenhandel is het werven, vervoeren, overbrengen, opnemen of huisvesten van een persoon, waarbij er sprake is van dwang. Het doel en de kern van mensenhandel is meestal om het slachtoffer uit te buiten. Deze uitbuiting kan verschillende vormen aannemen en kan zich afspelen in verschillende sectoren. De vrouwen bij 2bfree hebben veelal een geschiedenis waarin zij gedwongen werden om te werken binnen de prostitutie.


Gevolgen van mensenhandel
De beschadigingen die mensen oplopen door mensenhandel zijn enorm en hebben een grote impact op hun leven en wie ze zijn. Zo hebben ze te maken (gehad) met leugens, bedreigingen, (seksueel) geweld, verlies van familie & vrienden, angst, schaamte, lichamelijke – en psychische gezondheidsklachten. Gevolg is dat het vertrouwen in mensen of zichzelf is beschadigd. Buitenlandse slachtoffers krijgen bovendien te maken met allerlei juridische en maatschappelijke kwesties, zoals het regelen van een verblijfsvergunning, het zoeken naar werk en huisvesting of het werken aan terugkeer naar het thuisland. Het oppakken van het ‘gewone’ leven -een leven in vrijheid- is voor hen een moeilijke opgave. Toch gaan velen niet bij de pakken neerzitten en daarom noemen we hen survivors.

 

Headline